Epizyotomi Tipleri ve Bakımı
07 Ağustos 2018

Gebelik ÖncesiErken Gebelik ProblemleriNormal DoğumSezaryenAğrısız DoğumRiskli GebelikSuda doğumGebelik ve İdrar Yolu EnfeksiyonuGebelik ve OruçGebeler Yazın Nelere Dikkat Etmeli?Gebelik ve YolculukGebelikte Aşı UygulamalarıGebelik Öncesi DanışmaGebelik ve Deri HastalıklarıGebelik ve Vitamin KullanımıGebelik ve YüzmeDoğum SalonuGebelik ve Gebelikte Rapor ve İzin HaklarınızGebelik ve Radyolojik İncelemeGebelik ve SigaraGebelik ve AstımGebelik ve Kalp HastalıklarıAmniosentezGebelik ve Göz SağlığıGebelik ve Tiroid HastalıklarıEpizyotomi Tipleri ve BakımıDoğumda Ortaya Çıkabilecek SorunlarEpizyotomi Tipleri ve Bakımı
Epizyotomi, doğum sırasında vajinal açıklığı genişleterek doğumu kolaylaştırmak, istenmedik yırtıkları önlemek, fetüs başının kolay, hızlı ve tehlikesiz doğumunu sağlamak amacı ile perineye yapılan bir kesidir. 

İlk doğumunu yapan kadınlarda vajina daha az elastik ve yırtılmaya müsait olduğu için epizyotomi uygulaması sıklıkla tercih edilmektedir. 


TEKNİK

Epizyotomi orta hat üzerinde (median) veya yana doğru (mediolateral) olarak yapılabilir. Orta hat epizyotomide daha az kanama, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme sağlanırken ; ortadan yana doğru olan epizyotominin de kadının anal kaslarını yırtılmalardan daha iyi koruduğuna inanılmaktadır.

Pelvik bölge lokal anestezi ile uyuşturulur böylece hem kesilme hemde dikilme esnasında acı hissetmesiniz. Epizyotomi kesisi yaklaşık 3-4 cm kadardır. 

Epizyotomiyi sütüre etmek için kendiliğinden yok olan dikiş materyali kullanıldığından dikişlerinizi aldırmanıza gerek yoktur.
Bu işlem sonrasında az ya da fazla iz bırakabilir. Fakat bu izler rahatsız edici izler olmaz. Zaman içerisinde belli belirsiz bir hal alır. 



Sağlık Bakanlığı (2005). Epizyotomi ve Perine Yırtıkları. Güvenli Annelik Katılımcı Kitabı, Ankara, 90-95

KOMPLİKASYONLAR
Doğum sırasında kendiliğinden oluşacak bir yırtığa göre epizyotomi tedavisi daha kolaydır. 

Enfeksiyon riski çok azdır. Bunun dışında morluk, şişme veya kanama görülebilir.

En sık görülen şikayet ağrıdır . Bu durumda size doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesicileri alabilirsiniz. Bu bölgeye uygulanan buz kalıpları" ödem veya küçük şişkinliklere bağlı ağrıları azaltabilir. Buz kalıpları hazırlamak için bir eldivenin içine su konulup buz dolabının buzluk kısmında dondurulur. Daha sonra oluşan bu kalıplar yumuşak bir bezle sarılır ve perine bölgesine 15-20 dakika süresince tatbik edilir. 

EPİZYOTOMİ BAKIMI 

İyileşme 7-10 gün sürmektedir. Bu sürede insizyon yerinin kuru ve temiz tutulması ve verilen reçetenin kullanılması gerekmektedir. 

Hyjenik pedler 4-6 saat de bir değiştirilmelidir. 

Tuvalet sonrası temizliğe dikkat edilmelidir. Temizliğin ılık su ile yapılması yeterlidir. Bu bölgeye gaita bulaşmamasına özen gösterilmelidir. 

Uzun süre ayakta kalmak yada oturmaktan kaçınılmalı, mümkün olduğunca epizyotomi kesisinin olmadığı taraf üzerine oturulmalıdır. 

Normal doğum sonrası ıkınma ile dikişlerin açılacağı korkusu tuvalet alışkanlığını da değiştirebilir. Bol sıvı alımı, meyve tüketimi ve ev içi yürüyüşler bu sorunun çözülmesinde yardımcı olur.

Cinsel ilişki için önerilen 6 hafta yasağına uyulmalıdır.

DİKKAT DİLMESİ GEREKEN DURUMLAR 
Vajinal akıntınızı, kanamanızı ve dikiş olan bölgenizi arada bir kontrol ediniz. 

Aşırı ağrı veya gerginlik hissediyorsanız , 

Kanamanızın miktarı fazlalaşıyorsa , (örneğin 2 saatte 1 pedden fazla )
Kanamanız açık kırmızı renk alıyorsa, 
Akıntınız da kötü bir koku oluşursa 
Ateşiniz yükselirse, 
Karında ağrı ortaya çıkarsa HEMEN HASTANEYE BAŞVURUNUZ.