BASIN DUYURUSU
20 Eylül 2019

hastanemiz PHOTO-2019-09-20-11-00-45.jpg

19.09.2019 tarihinde BingölOnline yerel haber sitesinde Ahmet D. tarafından iddia edilen ve hastanemiz yöneticilerinden bilgi alınmadan site editörlerince yayınlanan “Hastanemiz yoğun bakım ünitesindeki cihazların yetersizliği” ile alakalı  olarak çıkan haber gerçeği yansıtmayan, eksik, yanlış ve algı yanılmasına sebep olabilecek bir haber olduğu için konu ile ilgili basın duyurusu yapılması gereği oluşmuştur.

Söz konusu hastamız Muhammed C. D. yaklaşık 5 ay önce, yürüme ve oturma fonksiyonlarında gerileme şikayetleri ile Hacettepe Üniversitesine başvurmuştur. Hastanın zaman içinde yürüme, konuşma, oturma, yeme ve içme gibi tüm yaşamsal fonksiyonları gerilemiş olup, hasta Hacettepe Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde 2.5 ay yatmıştır. Hasta için metabolik hastalıktan şüphelenilse de yapılan tüm tetkiklere rağmen Hacettepe'de hastanın tam teşhisi konulamamıştır. Hasta zamanla yatağa ve solunum cihazına bağımlı hale gelmiştir. Hasta için Hacettepe Üniversitesinde yapılan tetkik ve tedaviler tamamlanınca, hasta solunum cihazı, aspiratör cihazları ve evde bakım ekipmanları ile eve nakil edilmek istenmiştir.

Adı geçen hasta yatağa ve solunum cihazına bağımlı olduğundan Bingöl'e kendi evine gelebilmek için hastanemizden hastanın sevkini kabul etmemiz istenmiştir. Hekimlerimizce hastamızın sevki kabul edilince hava ambulansı ile ilimize gelen hasta hastanemize kabul edilmiş olup, eve nakil öncesinde hastanın genel durumunun ve solunum cihazlarının kontrolü için hastanın yatışı yoğun bakım ünitesine yapılmıştır.

Hastanın akciğerlerindeki sıvının fazla olması ve solunum problemlerinin tekrardan nüks etmesinden dolayı hastanın yatışına hastanemiz yoğun bakım ünitesinde devam edilerek gerekli tüm tedavilere başlanmıştır. Hastane hemşireleri ve doktorları hastanın başında devamlı bulunarak hastanın solunumunu, kalp atımlarını, ateşini ve beslenmesini kontrol etmişlerdir.

Hastanın yatalak olması, solunum cihazına bağlı olması ve hastalığının metabolik nedenlere bağlı olmasından dolayı hastanın yoğun bakım ünitesinde farklı zamanlarda 2 defa kalbi durmuş olup anında doktorlarımız tarafından müdahale edilip hastanın kalbi tekrardan çalıştırılmıştır. Hastamız Hacettepe Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinden direk eve nakledilmiş olsaydı evde belki de müdahale edilemeyerek hasta kaybedilmiş olacaktı.

Adı geçen hasta, hastanemizde 6 gün yatırılıp aileye solunum cihazları ile ilgili bilgi ve eğitim verildikten sonra hastamız gerekli tıbbi cihazları ile birlikte eve nakledilmiştir.

Hasta evde yaklaşık 3 gün kaldıktan sonra acil servisimize kalbi durmuş bir şekilde 112 aracılığı ile tekrardan başvurmuştur. Aileyi ve hastayı tanıyan doktorlarımız ve hemşirelerimizce hastaya acil servisimizde tekrar müdahale edilip hastanın kalbi yeniden çalıştırılmıştır. Yaşama yeniden dönen hasta acil servisimizden yoğun bakımımıza yeniden yatırılmıştır.

Hastamız 2. defa yoğun bakıma yatırıldığında akciğerlerinde kanama ve sekresyonun(sıvının) fazla olması üzerine hastanın akciğerlerindeki sıvı ve kanamalar aspire edilip, hastaya uygun dozda antibiyotik başlanmıştır. Hastamız yoğun bakımda yatırıldıktan sonra ertesi gün ileri tetkik ve tedavi amacıyla, daha iyi bir şifaya vesile olunması amacıyla 3. basamak bir hastane olan Fırat Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakımına ambulans ile sevk edilmiştir.

Sonuç olarak hastane personelimizin çocuğu olan hasta; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından evine gönderilmiş olup, zaten birçok vücut fonksiyonunu yitirmiş bir vaziyette (Bitkisel Hayatta) hastanemize gelmiştir. Hastanemizde yatışı yapılan hastanın taburcu işlemleri sürecinde yapılan tetkiklerinde enfeksiyon bulgusuna rastlanmadığı için hastamız eve gönderilmiştir.  Hastanemizde cihazlarımız yeterli olup, hijyen konusunda rutin denetimler ve kontroller yapılmakta bu konuda herhangi bir eksiğimiz bulunmamaktadır.

Ayrıca hastaya ait olan ev tipi Mekanik Vantilatör Cihazı kontrol etmek amacıyla fişe takıldığında cihazın çalışmadığı görülmüş, yetkili servise gönderilerek tamiri yaptırılmıştır.

Hastane yönetiminden bilgi alınmadan yapılan haberle ilgili, yasal sürecin başlatılacağı hususu Kamuoyuna saygıyla duyurulur.